Συνέντευξη του φυσιοθεραπευτή Λάμπρου Αθανασόπουλου στο Γλυφάδα metropolitans

1. Κύριε Αθανασόπουλε μάθαμε ότι μετά από 15 χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας και επιτυχίας μετακομίσατε το Κέντρο Φυσιοθεραπείας σας από την Τερψιθέα (Οδός Κων/νου Αθανάτου 70) στην ίδια περιοχή περίπου δίπλα στην ΕΥΔΑΠ (Οδός Ανδρέα Παπανδρέου 145), ποιος είναι ο λόγος;

Μετά τον σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχα τον Νοέμβριο του 2015 που με καθήλωσε για 10 μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο και μακριά από την εργασία μου για περίπου 18 μήνες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επειδή λόγω του οικονομικού προβλήματος που είχα δεν πλήρωσα κάποια ενοίκια, κινήθηκε δικαστικά με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να μετακομίσω.

 

2. Τώρα σε τι κατάσταση είστε με την υγεία σας;

Ευτυχώς έχω επανέλθει σχεδόν πλήρως με εξαίρεση κάποιο πρόβλημα στο δεξιό μου πόδι . Εργάζομαι κανονικά και οι ασθενείς μου μένουν και πάλι ευχαριστημένοι. Έχω κάνει ήδη μια καινούρια αρχή.

 

3. Εφαρμόζετε και πάλι τις ίδιες τεχνικές που κάνατε πριν δηλαδή Φυσικοθεραπείες χωρίς μηχανήματα;

Φυσικά . Αυτά έμαθα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης όπου σπούδασα. Δηλαδή ότι η Φυσικοθεραπεία (Ελληνικότατη λέξη ), είναι η θεραπεία με φυσικά μέσα. Χρησιμοποιώ τεχνικές με μοναδικό όπλο την καλή γνώση της Ανατομίας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου.

 

4. Γιατί άλλα Κέντρα Φυσιοθεραπείας και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι σας χρησιμοποιούν διάφορα μηχανήματα;

Δεν είναι δεοντολογικό να μιλήσω αρνητικά για συναδέλφους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει ο ασθενής να βάλει την κριτική του σκέψη και να πάει στον Φυσιοθεραπευτή που ασχολείται με την αιτία του προβλήματος και όχι με το σύμπτωμα. Για παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός : Όταν πονάει ο ώμος σε κάποιον, που δεν έκανε κάποια παράξενη κίνηση ή δεν είχε κάποιο τραυματισμό, την λεγόμενη περιαρθρίτιδα του Ώμου, εγώ δεν ασχολούμαι με την φλεγμονή που υπάρχει στον ώμο, αλλά πηγαίνω στην αιτία, που δεν είναι στο σημείο της φλεγμονής και του πόνου, αλλά κάπου αλλού ….

 

5. Ας έρθουμε τώρα στο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας με τον πόνο στην μέση. Εσείς εφαρμόζετε (μοναδικός στην Ελλάδα) μια πρωτότυπη μέθοδο Κινησιοθεραπείας την μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres (Μεζιέρ);

Ναι εγώ την έφερα πρώτος στην Ελλάδα ( και στο Ελληνικό διαδίκτυο από το 2009) αν και προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια κάποιοι ….συνάδελφοι να την οικειοποιηθούν αντιγράφοντας ολόκληρα κομμάτια από τα κείμενα της ιστοσελίδας μου, πηγαίνοντας ακόμα και σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, αλλά ευτυχώς για τους ασθενείς, χωρίς αποτέλεσμα.

Η μέθοδος αυτή είναι τέχνη ζωής και λύνει όλα τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης εκτός από τα εκ γενετής προβλήματα και τα τροχαία ατυχήματα. Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου (www.physiotherapy-center.gr).

Με την μέθοδο αυτή έχω θεραπεύσει πάρα πολλά άτομα που βρίσκονταν ακόμα και ένα βήμα από το χειρουργείο με την λεγόμενη ισχιαλγία από δισκοκήλη. Το όνομα μου πλέον έχει ταξιδέψει σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής από το Λαγονήσι ως τα Βριλήσσια και το Κερατσίνι. Μπορώ να αναφέρω αρκετά περιστατικά με σοβαρά προβλήματα. Ένα όμως που αξίζει να αναφέρω είναι : Ένας νεαρός 21 ετών πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο με την ομάδα της Βουλιαγμένης και φοιτητής των ΤΕΦΑΑ, (ο πατέρας του έχει μεγάλο φαρμακείο στο Λαγονήσι) είχε πάθει (από τα δυνατά καρφιά που έδινε) μια στροφή των σπονδύλων στην οσφυϊκή μοίρα με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει και ψυχολογικό πρόβλημα το σταμάτημα της αγωνιστικής δραστηριότητας. Χωρίς να σας κουράζω με 8 θεραπείες με την μέθοδο Ορθοστατικής Μεζιέρ επανήλθε στον ρυθμό των προπονήσεων σε περίπου 2 μήνες.

 

6. Τι ακριβώς κάνετε στην μέθοδο αυτή;

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω, αν και δεν είναι εύκολο, χωρίς να σας δείξω τουλάχιστον με στάσεις και ασκήσεις. Μεγάλο μέρος των ασθενών μου υποφέρουν από Οσφυαλγία (πόνο της μέσης). Εδώ το πρόβλημα όπως ανέφερα νωρίτερα δεν είναι στην μέση που πονάει. Είναι πρόβλημα Ορθοστατικής του σώματος με μεγαλύτερο την επιβράχυνση των οπίσθιων μηριαίων μυών λόγω κυρίως της καθιστικής ζωής. Με την μέθοδο Μεζιέρ επιτυγχάνω μια ολική διάταση των οπίσθιων μυών από τον αυχένα μέχρι τα πέλματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επανέρχονται οι φυσιολογικές λορδώσεις στο σώμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καθίζηση σπονδύλων και πίεση στις νευρικές ρίζες που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη.

 

7. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα. Πείτε μου όμως κάποιος που υποφέρει από την μέση του πόσες συνεδρίες με την μέθοδο αυτή πρέπει να κάνει;

Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Την ηλικία, την κακή στάση που απέκτησε, τον χρόνο που άρχισαν τα προβλήματα και κυρίως σε τι κατάσταση είναι ο πηκτοειδής πυρήνας μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η θεραπεία είναι σε ατομικό επίπεδο, διάρκειας μιας ώρας και σε εβδομαδιαία βάση. Το νούμερο των συνεδριών δεν μπορούμε να το πούμε. Σημασία όμως έχει ότι ο ασθενής θα πρέπει να συνεργάζεται με τον Φυσιοθεραπευτή και μετά από κάποιες συνεδρίες οι επισκέψεις αραιώνουν.

 

8. Πείτε μου τώρα γιατί πολύς κόσμος δεν κατάλαβε τι έγινε με τον ΕΟΠΥΥ τον κυριότερο ασφαλιστικό φορέα; Εσείς συνεχίζετε να παίρνετε παραπεμπτικά;

Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ έκοψε πάρα πολλές παροχές από τους ασφαλισμένους. Πριν την εφαρμογή του clawback και του Rebate οι αποδοχές μας από τον ΕΟΠΥΥ ήταν ικανοποιητικές, γι’ αυτό εγώ έπαιρνα μόνο το παραπεμπτικό από τους ασθενείς χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση και είχα από 35 έως 40 ασθενείς κάθε μέρα. Τώρα όμως οι ημερήσιες αποδοχές του ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασθενή αν αφαιρέσουμε τους διάφορους φόρους και τις κρατήσεις ανέρχονται σε 3,70 ευρώ για κάθε θεραπεία. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί κανένα Κέντρο Φυσιοθεραπείας να ανταπεξέλθει στα έξοδα. Εγώ προτίμησα να μην παίρνω πλέον παραπεμπτικά και να αναγκάζω τους ασθενείς μου σε επιπλέον ψυχοφθόρα για μένα επιβάρυνση με μετρητά. Είμαι της γνώμης ότι όποιος έχει πραγματικό πρόβλημα με την υγεία του θα τα καταφέρει με το οικονομικό. Και κάτι άλλο, τώρα οι υπηρεσίες μου είναι άψογες γιατί κάθε ασθενής έχει τον χρόνο που απαιτείται για κάθε θεραπεία.

 

9. Πέρα από τις θεραπείες ασχολείστε και με την εκπαίδευση; Διδάσκετε σε κάποια σχολή;

Αυτή την στιγμή διδάσκω Ανατομία και Φυσιολογία σε μια σχολή Εναλλακτικών θεραπειών στο Αιγάλεω. Την άνοιξη όμως θα διοργανώσω σε συνεργασία με την σχολή ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου για Φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, προπονητές σχετικά με την μέθοδο Mezieres. Γι’ αυτό όποιος ενδιαφερόμενος διαβάζει αυτή την συνέντευξη πρέπει να κινηθεί άμεσα γιατί οι θέσεις θα είναι μόνον 20.

 

10. Μου είπατε off the record ότι θα κάνετε κάτι δωρεάν στον Δήμο Γλυφάδας που ήσασταν υποψήφιος Σύμβουλος με τον τωρινό Δήμαρχο Κύριο Παπανικολάου . Τι έχετε σκοπό να κάνετε;

Θα το είχα ήδη κάνει αλλά το τροχαίο ατύχημα με πήγε πολύ πίσω. Ήδη έχω μιλήσει με τους υπεύθυνους και είναι θετικοί στην δημιουργία προγραμμάτων ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ όπως τα ονόμασα. Θα είναι δωρεάν για τους δημότες της Γλυφάδας και θα γίνονται κάθε Σάββατο στα σχολικά κτίρια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Θα γίνονται σε γρουπ περίπου 20-30 ατόμων σε στρώματα γυμναστικής και θα είναι για όλες τις ηλικίες. Το είχα δοκιμάσει σε γυμναστήρια στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία.

 

11. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι ένα είδος πρόληψης για πολλά μυοσκελετικά προβλήματα. Εσείς θα χάνετε πελάτες;

Όχι αντίθετα θα με μάθει περισσότερος κόσμος και εξ άλλου εγώ πήγα σ’ αυτόν τον χώρο γιατί ήθελα να εξασκήσω ένα λειτούργημα. Μακάρι να ήταν άλλες οι συνθήκες της κοινωνίας μας και καθένας στο είδος του να προσφέρει στην κοινωνία χωρίς να αποβλέπει στο υλικό όφελος των χρημάτων.